Investigación

Contamos con un equipo de investigadores, con grado de doctor, de excelencia que, sumado a las capacidades tecnológicas de vanguardia, nos permite crear conocimiento científico aplicado para dar solución a las problemáticas de la agroindustria.

CREAS apoya al emprendimiento y aumento en la competitividad de la industria regional mediante la formulación y gestión de proyectos de I+D y transferencia tecnológica.

Junto con su actividad y su alineación estratégica con las políticas públicas regionales y del país, busca fomentar la inversión pública-privada en I+D+i y los programas en beneficio del consumo de alimentos saludables.

El objetivo de su trabajo es entregar al sector productivo soluciones tecnológicas que, basadas en el desarrollo de ciencia y tecnología de excelencia, le permitan aumentar su productividad y competitividad en la industria regional, respondiendo de manera dinámica, flexible y oportuna, dentro de sus ámbitos de competencia. Lo anterior es realizado en torno a las cuatro líneas de trabajo actuales de CREAS:

Línea 1:

Desarrollo de nuevos y/o mejorados productos, procesos y tecnología para el crecimiento competitivo de la agroindustria alimentaria mediante mecanismos de innovación aplicada.

Línea 2:

Desarrollo de tecnologías y/o protocolos para el fortalecimiento de la vida útil de alimentos envasados.

 

Línea 3:

Desarrollo de tecnologías sustentables aplicadas a la obtención de compuestos y productos de alto valor agregado a partir de productos forestales no madereros y de los descartes y desechos de la agroindustria alimentaria.

Línea 4:

Como resultado de las líneas de investigación previas destacamos la Transferencia tecnológica de conocimientos generados al sector productivo (Línea de Gestión y Servicios).

Vinculación Nacional

CREAS mantiene vinculación con las distintas instituciones desarrolladoras de I+D+i del país. Entre los convenios marco de colaboración con entidades nacionales que potencian el objetivo de su trabajo, se mencionan algunos como:

  • Instituto de Investigaciones Agropecuarias - INIA
  • Universidad Técnica Federico Santa María - UTFSM
  • Universidad de Valparaíso - UV
  • Pontificia Universidad Católica de Valparaíso - PUCV
  • Incubadora de Negocios de la PUCV - Chrysalis
  • iF Valparaíso 3iE
  • Incubadora de Innovación Social - Gen-E
  • Inacap Valparaíso
  • Meet Latam
  • Austral Incuba
  • Universidad de Antofagasta
  • Link Mujeres Empresarias
  • Hub Global PUCV
  • OTL PUCV
  • Salinas & Ríos
  • Nodo Nutrialimentos de Tarapacá
  • Per Masmar

A su vez, ha desarrollado diversos proyectos de I+D aplicada junto a más de 100 empresas del sector productivo y de vinculación mediante misiones de prospección comercial.

Vinculación Internacional

En el ámbito internacional, el CREAS desde sus inicios se ha planteado el objetivo de definir y desarrollar un plan estratégico de colaboración internacional, que le permita mantenerse en la frontera del conocimiento y a su vez acceder a las capacidades de infraestructura y tecnológica de manera rápida y efectiva. Es por ello que en muchos proyectos ejecutados con CREAS hemos mantenido redes de colaboración con instituciones extranjeras de gran trayectoria en el desarrollo de I+D en el área de Ciencia e Ingeniería de Alimentos, como:

  • CENACID
  • Parque Científico de Madrid
  • Food Innovation Center of Oregon State University
  • Seafood Research and Education Center
  • Food Industries Center of Ohio State University
  • Department of Food, Agricultural and Biological Engineering of Ohio State University
  • Instituto Madrileño de Estudios Avanzados en Alimentos, IMDEA Alimentos
  • University of Zurich, ETH Zurich,
  • Universidad de Vigo
  • Universidad do Minho
  • Universidad Católica Portuguesa
  • Universidad de Reading, Reino Unido
  • Universidad de Queensland, Australia
  • Empresa Brasileña de Investigación Agropecuaria, Embrapa
  • Golzman Partners for Business
  • Centro de Referencia para lactobacilos CERELA
  • Laboratorio Internacional de Nanotecnología (INL), Universidad de Braga, Portugal
  • Centro de Ingeniería Biológica (CEB), Universidad de Minho, Portugal
  • Centro de Biotecnología y Químicas finas (CBQF)
  • Centro de desarrollo de productos bióticos (CeProBi-IPN)
  • Ulster University
  • Centro Tecnológico Nacional Agroalimentario Extremaudra (CTAEX), de Badajoz
  • Instituto de la Grasa, de Sevilla
  • Instituto Tecnológico del Embalaje, Transporte y Logística (ITENE), en Valencia
  • Centro tecnológico AINIA, en Valencia.

El año 2017, el CREAS cumple 10 años, constituido sobre la base de dos grandes proyectos, de 5 años de duración cada uno: Proyecto de iniciación, con el cual logramos la creación de un Centro Regional con personalidad jurídica propia, metas claras y gobernanza definida y el Proyecto de continuidad, con el cual el CREAS se posiciona como una Institución dedicada a la investigación, la innovación y la transferencia tecnológica de alimentos más saludables. Con orgullo mencionamos que el resultado de este último proyecto tuvo una óptima evaluación de la comisión de pares externos asignada por CONICYT.


Memorias


Publicaciones Científicas

Publicaciones del grupo de investigación en los últimos 5 años en revistas de corriente principal (ISI)


Field responses of potato to increased temperature during tuber bulking: Projection for climate change scenarios, at high-yield environments of Southern Chile.

Agricultural and Forest Meteorology, 239, 192-201.

Investigadores:

Carolina Lizana, Andrea Avila, Alejandro Tolaba y Juan Pablo Martínez.


Quinoa proteins (Chenopodium quinoa Willd.) fractionated by ultrafiltration using ceramic membranes: The role of pH on physicochemical and conformational properties.

Food and Bioproducts Processing, 102, 20-30.

Investigadores:

Rosa Navarro-Lisboa, Camila Herrera, Rommy N. Zúñiga, Javier Enrione, Fanny Guzmán, Silvia Matiacevich y Carolina Astudillo-Castro.


Genome-scale metabolic reconstruction for the insidious bacterium in aquaculture Piscirickettsia salmonis.

Bioresource technology, 223, 105-114.

Investigadores:

Pablo Fuentealba, Camila Aros, Yesenia Latorre, Irene Martínez, Sergio Marshall, Pau Ferrer, Joan Albiol y Claudia Altamirano.


Inverse method for the simultaneous estimation of the thermophysical properties of foods at freezing temperatures.

Journal of Food Engineering, 191, 37-47.

Investigadores:

Iván Cornejo, Cornejo, G., Cristian Ramírez, Sergio Almonacid y Ricardo Simpson.


Phosphorus deficiency modifies as translocation in the halophyte plant species Atriplex atacamensis.

Ecotoxicology and Environmental Safety, 139, 344-351.

Investigadores:

Delphine Vromman, Juan-Pablo Martínez, y Stanley Lutts.


Purification of galacto-oligosaccharides (GOS) by three-stage serial nanofiltration units under critical transmembrane pressure conditions.

Chemical Engineering Research and Design, 117, 488-499.

Investigadores:

Andrés Córdova, Carolina Astudillo, Luciana Santibañez, Alfredo Cassano, René Ruby-Figueroa, y Andrés Illanes.


Industrial avocado waste: Functional compounds preservation by convective drying process.

Journal of Food Engineering, 198, 81-90.

Investigadores:

Jorge Saavedra, Andrés Córdova, Rosa Navarro, Paulo Díaz-Calderón, Claudia Fuentealba, Carolina Astudillo-Castro, Lea Toledo, Javier Enrione y Lena Galvez.


Technical feasibility of glucose oxidase as a prefermentation treatment for lowering the alcoholic degree of red wine.

American Journal of Enology and Viticulture, 68(3), 386-389.

Investigadores:

Pedro Valencia, Karen Espinoza, Cristian Ramirez, Wendy Franco y Alejandra Urtubia.


Different responses in the expression of alginases, alginate polymerase and acetylation genes during alginate production by Azotobacter vinelandii under oxygen-controlled conditions.

Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology, 1-11.

Investigadores:

Alvaro Díaz-Barrera, Nataly Maturana, Ivette Pacheco-Leyva, Irene Martínez y Claudia Altamirano.


Effect of drum drying temperature on drying kinetic and polyphenol contents in pomegranate peel.

Journal of Food Engineering, 208, 19-27.

Investigadores:

Galaz, P., Monika Valdenegro, Cristian Ramírez, Helena Nuñez, Sergio Almonacid y Ricardo Simpson.


Understanding the success of Page's model and related empirical equations in fitting experimental data of diffusion phenomena in food matrices.

Trends in Food Science & Technology, 62, 194-201.

Investigadores:

Ricardo Simpson, Cristian Ramírez, Helena Nuñez, Jaques, A. y Sergio Almonacid.


Production of combi-CLEAs of glycosidases utilized for aroma enhancement in wine.

Food and Bioproducts Processing, 94, 555-560.

Investigadores:

Katherine Ahumada, Paulina Urrutia, Andrés Illanes y Lorena Wilson.


Inhibition of enteropathogens adhesion to human enterocyte-like HT-29 cells by a dairy strain of Propionibacterium acidipropionici.

Beneficial microbes, 7(3), 431-441.

Investigadores:

Zárate, G., Palacios, J. M., Villena, J. y María Elvira Zúñiga-Hansen.


Effect on rat blood pressure of epitaondiol, diterpenoid isolated from the algae stypopodium flabelliforme of rapanui (chilean island territory in the pacific ocean). Investigadores:

Martinez, J. L., Vinet, R., Laurido, C., Jaimes, L., Vargas-Rueda, S., Rovirosa, J. y  San-Martin, A.


Purification of galacto-oligosaccharides (GOS) by three-stage serial nanofiltration units under critical transmembrane pressure conditions.

Chemical Engineering Research and Design, 117, 488-499.

Investigadores:

Andrés Córdova, Carolina Astudillo, Luciana Santibañez, Alfredo Cassano, René Ruby-Figueroa y Andrés Illanes.


Industrial avocado waste: Functional compounds preservation by convective drying process.

Journal of Food Engineering, 198, 81-90.

Investigadores:

Jorge Saavedra, Andrés Córdova, Rosa Navarro, Paulo Díaz-Calderón, Claudia Fuentealba, Carolina Astudillo-Castro, Lea Toledo, Javier Enrione y Lena Galvez.


Quinoa proteins (Chenopodium quinoa Willd.) fractionated by ultrafiltration using ceramic membranes: The role of pH on physicochemical and conformational properties.

Food and Bioproducts Processing, 102, 20-30.

Investigadores:

Rosa Navarro-Lisboa, Camila Herrera, Rommy N. Zúñiga, Javier Enrione, Fanny Guzmán, Silvia Matiacevich y Carolina Astudillo-Castro.


Genome-scale metabolic reconstruction for the insidious bacterium in aquaculture Piscirickettsia salmonis. Bioresource technology, 223, 105-114. Investigadores: Pablo Fuentealba, Camila Aros, Yesenia Latorre, Irene Martínez, Sergio Marshall, Pau Ferrer, Joan Albiol y Claudia Altamirano. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960852416314304
Arsenic distribution in shoots of the halophyte plant species Atriplex atacamensis growing in an extreme arid mining area from northern Chile. Journal of Bioremediation & Biodegradation, 7(349), 2. Investigadores: Delphine Vromman, Bérengère Paternostre, Margarita Briceño, Carolina Teixeira-Cardoso, Alejandra Flores-Bavestrello, Nicolas Vanhecke, Mahendra Kumar, Juan-Pablo Martínez y Stanley Lutts. https://doi.org/10.4172/2155-6199.1000349
Inhibition of ethylene synthesis reduces salt-tolerance in tomato wild relative species Solanum chilense. Journal of plant physiology, 210, 24-37. Investigadores: Emna Gharbiac, Juan-Pablo Martínez, Hela Benahmed, Gilles Lepoint, Brigitte Vanpee, Muriel Quinet y Stanley Lutts. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0176161716302711
Inhibition of enteropathogens adhesion to human enterocyte-like HT-29 cells by a dairy strain of Propionibacterium acidipropionici. Beneficial microbes, 7(3), 431-441. Investigadores: Zárate, G., Palacios, J. M., Villena, J. y María Elvira Zúñiga-Hansen. http://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/BM2015.0144
Methanisation of spent maqui berry pomace via enzymatic treatment. Renewable Energy, 87, 326-331. Investigadores: Alejandra Cerda, María Eugenia Martínez, Carmen Soto, María Elvira Zúñiga y Paola Poirrier. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960148115303803
The effects of drying processes on organoleptic characteristics and the health quality of food ingredients obtained from goldenberry fruits (Physalis peruviana). Open Access Scientific Reports, 2(2), 1-7. Investigadores: Valdenegro, M., Almonacid, S., Henríquez, C., Lutz, M., Fuentes, L., & Simpson, R. (2013). https://www.omicsonline.org/scientific-reports/2157-7110-SR-642.pdf
Effect of isomalto-oligosaccharide and gentio-oligosaccharide on the growth and fatty acid profile of Lactobacillus plantarum. Electronic Journal of Biotechnology, 16(4), 8-8. Investigador: Carmen Soto http://www.scielo.cl/pdf/ejb/v16n4/a08.pdf
Potential use of avocado oil on structured lipids MLM-type production catalysed by commercial immobilised lipases. PloS one, 9(9), e107749. Investigadores: Eduardo Caballero, Carmen Soto, Araceli Olivares, Claudia Altamirano. http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0107749&type=printable
Production of pectic extracts from sugar beet pulp with antiproliferative activity on a breast cancer cell line. Frontiers of Chemical Science and Engineering, 7(4), 482-489. Investigadores: Jacqueline Concha, Caroline Weinstein y María Elvira Zúñiga. https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs11705-013-1342-5.pdf
A new mechanism and kinetic model for the enzymatic synthesis of short-chain fructooligosaccharides from sucrose. Biochemical Engineering Journal, 82, 158-165. Investigadores: Roberto Vega y María Elvira Zúñiga-Hansen. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1369703X13003276
The enhancement of antioxidant compounds extracted from Thymus vulgaris using enzymes and the effect of extracting solvent. Food chemistry, 139(1), 138-143. Investigadores: Alejandra Cerda, María Eugenia Martínez, Carmen Soto, Paola Poirrier, José R. Perez-Correa, José R. Vergara-Salinas y María Elvira Zúñiga. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613000137
Effect of extraction conditions on total phenolic content and antioxidant capacity of pretreated wild Peumus boldus leaves from Chile. Food and Bioproducts Processing, 92(3), 328-333. Investigadores: Carmen Soto, Eduardo Caballero, Eduardo Pérez y María Elvira Zúñiga. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308513000618
Identification of the key mechanisms involved in the hydrolysis of fish protein by Alcalase. Process Biochemistry, 49(2), 258-264. Investigadores: Pedro Valencia, Marlene Pinto y Sergio Almonacid. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S135951131300682X
Influence of ohmic heating/osmotic dehydration treatments on polyphenoloxidase inactivation, physical properties and microbial stability of apples (cv. Granny Smith). Innovative Food Science & Emerging Technologies, 20, 198-207. Investigadores: Moreno, J., Simpson, R., Pizarro, N., Pavez, C., Dorvil, F., Petzold, G. y Bugueño, G. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1466856413000969
Production of alginate by Azotobacter vinelandii grown at two bioreactor scales under oxygen-limited conditions. Bioprocess and biosystems engineering, 37(6), 1133-1140. Investigadores: Alvaro Díaz-Barrera, Javiera Gutierrez, Fabiola Martínez, Claudia Altamirano. https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs00449-013-1084-2.pdf
Advances in improving mammalian cells metabolism for recombinant protein production. Electronic Journal of Biotechnology, 16(3), 10-10. Investigadores: Claudia Altamirano, Julio Berrios, Mauricio Vergara y Silvana Becerra. http://www.ejbiotechnology.info/index.php/ejbiotechnology/article/view/v16n3-2/1601
Improving Amphetamine Therapeutic Selectivity: N, N‐dimethyl‐MTA has Dopaminergic Effects and does not Produce Aortic Contraction. Basic & clinical pharmacology & toxicology, 114(5), 395-399. Investigadores: Ramón Sotomayor-Zárate, Pablo Jara, Patricio Araos, Raúl Vinet, Gabriel Quiroz, Georgina M. Renard, Pedro Espinosa, Claudio Hurtado-Guzmán, Pablo R. Moya, Patricio Iturriaga-Vásquez, Katia Gysling y Miguel Reyes-Parada. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bcpt.12168/abstract
Differential effect of culture temperature and specific growth rate on CHO cell behavior in chemostat culture. PloS one, 9(4), e93865. Investigadores: Mauricio Vergara, Silvana Becerra, Julio Berrios, Nelson Osses, Juan Reyes, María Rodríguez-Moyá, Ramón González y Claudia Altamirano. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0093865#pone-0093865-g004
Effects of spray drying conditions and the addition of surfactants on the foaming properties of a whey protein concentrate. LWT-Food Science and Technology, 58(1), 109-115. Investigadores: Osorio, J., Monjes, J., Pinto, M., Ramírez, C., Simpson, R. y Vega, O. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643814000929?via%3Dihub
Ohmic heating behaviour and electrical conductivity of two-phase food systems. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 4(1), 45-55. Investigadores: Zareifard, M. R., Ramaswamy, H. S., Trigui, M. y Marcotte, M. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1466856402000887
The effect of processing conditions on the stability of fructooligosaccharides in acidic food products. Food chemistry, 173, 784-789. Investigadores: Roberto Vega y María Elvira Zúñiga-Hansen http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614016835?via%3Dihub
Characterization of pressurized hot water extracts of grape pomace: chemical and biological antioxidant activity. Food chemistry, 171, 62-69. Investigadores: J.R. Vergara-Salinas, Mauricio Vergara, Claudia Altamirano, Álvaro González y J.R. Pérez-Correa https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614013193
P-Coumaric acid reduces high glucose-mediated impairment of endothelium-dependent relaxation in rat aorta. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas, 13(3). Investigadores: Raúl Vinet, Patricio Araos, Juan Carlos Gentina, Marcela Knox y Leda Guzmán http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85631010002
Bradykinin and histamine‐induced cytosolic calcium increase in capillary endothelial cells of bovine adrenal medulla. Cell biology international, 38(9), 1023-1031. Investigadores: Raúl Vinet, Magdalena P. Cortés, Rocío Álvarez y Marco Delpiano https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/cbin.10300
Shellfish (Mussel) processing and components. In Processing and impact on active components in food (pp. 447-454). Investigadores: Sergio Almonacid, Joselyn Bustamante, Ricardo Simpson y Marlene Pinto https://www.researchgate.net/publication/283382629_Shellfish_Mussel_Processing_and_Components
Effect of extraction conditions on total phenolic content and antioxidant capacity of pretreated wild Peumus boldus leaves from Chile. Food and Bioproducts Processing, 92(3), 328-333. Investigadores: Carmen Soto, Eduardo Caballero, Eduardo Pérez y María Elvira Zúñiga https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308513000618
Potential use of avocado oil on structured lipids MLM-type production catalysed by commercial immobilised lipases. PloS one, 9(9), e107749. Investigadores: Eduardo Caballero, Carmen Soto, Araceli Olivares y Claudia Altamirano http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0107749&type=printable
Differential expression of ethylene biosynthesis genes in drupelets and receptacle of raspberry (Rubus idaeus). Journal of plant physiology, 179, 100-105. Investigadores: Lida Fuentes, Liliam Monsalve, Luis Morales-Quintana, Mónika Valdenegro, Juan-Pablo Martínez, Bruno G. Defilippi y Mauricio González-Agüero https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0176161715000437
Study of effect of sodium alginate on potato starch digestibility during in vitro digestion. Food Hydrocolloids, 44, 328-332. Investigadores: Cristian Ramírez, Camila Millon, Helena Nuñez, Marlene Pinto, Pedro Valencia, Cristian Acevedo y Ricardo Simpson https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X14003440
Novel modeling methodology for the characterization of enzymatic hydrolysis of proteins. Process Biochemistry, 50(4), 589-597. Investigadores: Pedro Valencia, Karen Espinoza, Andrés Ceballos, Marlene Pinto y Sergio Almonacid https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359511315000148
Effect of soil available water depletion on plant water status, fruit size and yield of avocado trees cv.'HASS'. In VII International Symposium on Irrigation of Horticultural Crops 1038 (pp. 393-400). Investigadores: Ferreyra, R., Selles, G., Gil, P., Celedon, J. y Maldonado, P. http://www.actahort.org/books/1038/1038_47.htm
Characterization of pressurized hot water extracts of grape pomace: chemical and biological antioxidant activity. Food chemistry, 171, 62-69. Investigadores: J.R. Vergara-Salinas, Mauricio Vergara, Claudia Altamirano, Álvaro González y J.R. Pérez-Correa. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614013193
Assessment of antiproliferative activity of pectic substances obtained by different extraction methods from rapeseed cake on cancer cell lines. Carbohydrate polymers, 117, 923-932. Investigadores: M. Cobs-Rosas, J. Concha-Olmos, C. Weinstein-Oppenheimer y María Elvira Zúñiga-Hansen https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861714010327